De vorba cu COCO the bike mechanic: Despre bike fitting si importanța lui

De vorba cu COCO the bike mechanic: Despre bike fitting si importanța lui

Ce înseamnă bike fitting? Bike fittingul se referă la așezarea ciclistului pe bicicletă într-o poziție corectă și confortabilă de pedalat.

Înainte de a intra în complexitatea bike fittingului vreau să vă spun că eu am început să fac bike fitting din cauza faptului că m-am îmbolnăvit de boala tunelului Carpian, boală declanșată de poziția incorecta de pedalat.

În momentul în care s-a declanșat boala m-am trezit cu degetele amorțite la mâini (ultimele 3), usor, ușor amorțeala s-a dus și în coate ceea ce făcea ca orice lucru pe care îl făceam cu mâinile să fie foarte greu.

De plimbat cu bicicleta nici nu mai zic că după 15 minute de pedalat trebuia să abandonez tura deoarece îmi amorțeau total mâinile și nu mai aveam control asupra ghidonului.

Întorcându-ne la bicicletă și la bike fitting vreau să vă aduc în vedere de ce acesta este acum la modă iar pe vremea noastră când eram mici sau a părinților noștri nu se practica.

În primul rând din câte îmi aduc eu aminte bicicletele erau folosite de copii pentru a se plimba pe strazile din jurul casei, deci distanțe scurte iar părinții noștri le foloseau pentru navetă, navetă ce nu depășea 3 km. În scurtul timp in care se folosea bicicleta, nu avea timp să apară disconfortul și durerea însă în ziua de astăzi bicicletele pe lângă navetă sunt folosite și pentru agrement, ture cicloturistice sau de anduranță ceea ce înseamna ture de la 20 km până la 100 km.

Fie că este tură de 20 km sau 100 km, vrei să te simți bine pe bicicletă, nu vrei să ai dureri de spate, fund, genunchi, cervicală sau mâini iar pentru asta este recomandat bike fittingul.

Poziția gresită pe bicicletă = amorțeală și durere pe șa

Un exemplu des întâlnit la o bicicletă care generează o poziție greșită este șaua mult prea sus sau mult prea jos.

  • Șaua mult prea sus o reglează cei cu experiență în ciclism și care s-au informat despre bike fitting dar care nu au experiența necesară.
  • Șaua mult prea jos o reglează începătorii pe motiv că vor să pună repede piciorul jos sau la semafor vor să stea cu fundul pe șa și picioarele jos. Din punctul meu de vedere lucrul acesta nu este benefic deloc.
Dacă ești începător, fundul tău nu este “tăbăcit” iar semaforul este locul unde se coboară din șa și se stă drept cu bicicleta între picioare astfel încât zona fundului să se vascularizeze și să nu mai apară durerea și amorțeala.
 
Un alt lucru dăunător la șaua lăsata prea jos este faptul că se ajunge ca poziția de pedalat să fie cu genunchii la piept lucru ce va face ca pedalarea să fie anevoioasă sau să apară durerea de genunchi.

bike-fitting
boala-tunelului-carpian

Amorțeala mâinilor, aceasta poate apărea de la șaua care este mult prea sus (aviz cicliștilor experimentați) de la ghidonul care are o formă, dimensiune sau o poziție nepotrivită biciclistului

Treaba cu bike fittingul este destul de complexă iar mie mi-a luat 3 ani de self learning, de experimente si peste 200 de bike fittinguri făcute cu succes pentru a ajunge astăzi să pot ajuta cicliștii amatori să aibă o poziție de pedalat confortabilă sau să pot ajuta sportivii cicliști în optimizarea poziției lor pentru a obține rezultate mai bune la competiții sau pur și simplu în întrecerea cu ei înșiși, știți voi hashtagul #beatyesterday.

Exemple before and after după un bike fitting la COCO the bike mechanic 

Unde ai atelierul și cum pot face oamenii programare pentru bike fitting?

În București, cartier Floreasca, fix lângă parcul Verdi. 
Pentru mai multe informații puteți urmări pagina mea de Facebook COCO the bike mechanic.

COCO-the bike mechanic facebook page

Tot pe pagină, în mesageria acesteia puteți face și programare pentru bike fitting.
În atelierul în care îmi desfăsor activitatea de bike fitting și service biciclete, totul se face exclusiv pe bază de programare, așa că dacă înțelegi conceptul și vrei să ai parte de servicii de calitate și o experiență plăcută, nu ezita să îmi trimiți un mesaj privat pe Facebook.

În încheiere vă urez să vă găsiți poziția de pedalat astfel încât să vă puteți bucura de tură, să admirați peisajele și să socializați cu partenerii de aventură!

Adaugă comentariu

Linkuri Utile

© 2022 Pedalam - Anunturi Biciclete | Powered by fabs.ro. All rights reserved.